Nieuws

Guijt: net zo makkelijk, wel zo vertrouwd

BTW is de nieuwe KOR regeling

- 30-01-2020

Bt-weetje nog?
De kleine ondernemersregeling (KOR) is momenteel een onderwerp die regelmatig tot verwarring zorgt. Als ondernemer is je dienstverlening of producten vaak belast met btw. De btw komt boven je verkoopprijs. Het tarief is meestal 21% of 9%. Over hetgeen je inkoopt is vaak btw berekend. Die btw mag jij als ondernemer aftrekken van de btw die jij van je klanten hebt ontvangen. De BTW aangifte doe je periodiek bij de Belastingdienst. 

Hoe werkt de KOR?
De “oude” KOR was een belastingvermindering, gebaseerd op hoeveel btw je moet afdragen. Wat betekent dat je minder of soms zelfs helemaal geen btw hoeft af te dragen. De KOR kon gebruik worden door de eenmanszaak, vof of maatschap.

De nieuwe regeling
Per 1 januari 2020 is de nieuwe regeling in werking, ter vervanging van de huidige KOR. Je mag gebruik maken van de nieuwe regeling als je omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro.
Wat houdt de nieuwe regeling in?
De nieuwe KOR is een algehele vrijstelling van btw-verplichtingen. Dat betekent het volgende:
Je mag geen btw naar je klanten toe berekenen (dus geen btw op de factuur);
je kan geen btw terugvorderen over je aankopen en investeringen;
je blijft er automatisch minimaal drie jaar gebruik van maken;
je mag geen gebruik meer maken van de regeling als je meer dan 20.000 euro omzet per jaar behaalt, dit dien je zelf in de gaten te houden;
je hoeft geen btw-aangiften meer te doen.
De regeling mag gebruikt worden als je een onderneming hebt,  bijvoorbeeld een eenmanszaak, stichting, vereniging, vof of bv gevestigd in Nederland.

Vanaf 1 januari 2020 meedoen kan niet meer
Als jij je nu aanmeldt maak je vanaf 1 april 2020 gebruik van de regeling. Ben je nog geen ondernemer, maar wil jij je wel binnenkort aanmelden bij de KvK? Je moet dan 4 weken voor je inschrijving al bij de Belastingdienst aangeven dat je in 2020 gebruik gaat maken van de KOR. 

Verzekeringen
Als je een verzekering sluit dan speelt de btw regelmatig een rol, denk bijvoorbeeld aan het verzekeren van je bedrijfsauto, doe je dat inclusief of exclusief btw. Of aan de goederen of inventarisverzekering. De verandering in de KOR en de keuze die je maakt als ondernemer heeft dus ook betrekking op je verzekeringspakket. Als je aanvullende vragen hebt kun je contact opnemen met je accountmanager bij Guijt of bellen naar 0481-427777. « terug naar overzicht
© 2020 Guijt